Image
Top
Navigation

  Nieuws

  Nieuws

  Groene wand in klas geeft schone lucht

  Op vrijdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, vond de feestelijke start plaats van het project ‘Groene wanden in de klas’. In dit project worden op 10 basisscholen in de gemeente Haarlemmermeer groene wanden geplaatst. Wethouder John Nederstigt van Duurzame Economische Ontwikkeling, Innovatie, Onderwijs en Jeugdzorg, opende op de Juliana van Stolbergschool het 10e exemplaar tussen 9 en 10 uur. Hij gaf daarmee bovendien het startsein voor een onderzoek naar de effecten van planten in de klas.

  Luchtkwaliteit in klaslokalen is een groot probleem. Scholen hebben vaak verouderde luchtfilteringsystemen. Bovendien is het aantal leerlingen per klaslokaal de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat er een directe relatie is tussen luchtkwaliteit en leerprestaties. Dit project wil aantonen dat een plantenwand in de klas voor scholen een betaalbare en effectieve oplossing is voor dit probleem.

  Onderzoek

  Tijdens het project onderzoeken prof. dr. Agnes van den Berg en prof. dr. Bert van Duijn van Fytagoras, samen met vier stagiaires van het Wellant College via het  Groen onderwijscentrum, de kwalitatieve en kwantitatieve effecten van het plaatsen van een plantenwand in de klas. Naast metingen van de luchtkwaliteit en testen van bijvoorbeeld de houdbaarheid van de planten, nemen de studenten ook enquêtes af onder leerkrachten en leerlingen.

  Elektriciteit uit planten

  Om de leerlingen bewuster te maken van duurzaamheid en van wat planten doen, geeft het project de leerkrachten ook lesmateriaal. Ze zijn zelfs de eersten die gaan werken met het bijzondere lespakket dat het bedrijf Plant-e  beschikbaar stelt. Hiermee kunnen de leerlingen elektriciteit opwekken uit levende planten.

  Plant-e lespakket

  Initiatiefnemers

  Het project ‘Groene wanden in de klas’ is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer, FloraHolland, Greenport Aalsmeer, Stadsregio Amsterdam en Into Green (een platform van Branchevereniging VHG voor ondernemers in het groen en VGB, de branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten). Het is de bedoeling dat de ervaringen van dit project leiden tot een systeem dat ook voor andere scholen bruikbaar is. Into Green zal laten zien hoe andere scholen net zulke plantenwanden kunnen aanschaffen via bijvoorbeeld crowdfunding.

  filmpje bastatv

   

   

  Neem voor meer informatie contact op met:

  Gemeente Haarlemmermeer
  Wendy Dieben
  E-mail:
  Tel: 023-5673544 / 06-53236439

  of

  Into Green
  Marieke Karssen
  E-mail: info@intogreen.nl
  Tel: 06-54905309

  Opmerking toevoegen

  Reageer hieronder op de content of neem contact op met de website beheerders

  Vraag: Schrijf cijfer negen.
  Je antwoord:
  Dit is
  Realisatie door Four Digits op basis van Plone.